vrijdag 7 januari 2011

JANUARY PROJECT / REDEFINING MY DIET

Photobucket

Omdat m'n suikervrije-dieet toch iets lastiger bleek dan aanvankelijk gedacht, ben ik toch maar eventjes wat regels op gaan stellen. Stond ik met een rolletje Dextro in m'n handen dacht ik 'dit is druivensuiker, mag dat nou wel?' nee lieve schat, dan stopt de hunker naar die zoete smaak toch nooit? 'In deze salade dressing zit een klein percentage suiker, mag ik die nu ook niet meer eten?' Ja hoor, dat mag wel.

Dus, nu heb ik een lijst. Geen definitieve, want ik ben pas zes dagen bezig en zal heus nog wel ergens tegen aan lopen (als ik dan niet al lang het bijltje er bij heb neergegooid!)

Toegestaan:
- Natuurlijke suikers zoals in fruit, suikers heeft een lichaam ook nodig, dus fruit moet zelfs!
- Producten waarin ook suiker verwerkt is, zoals in een sladressing, zolang het niet één van de hoofdbestanddelen is, is het wat mij betreft prima.
- 1 dag per week zondigen mag, zolang ik hierdoor niet weer in m'n oude patroon dreig terug te vallen.
- Vruchtensap waarin maar een heel klein beetje suiker is toegevoegd (1 glas per dag!)
- Taart op verjaardagen, zolang ik niet los ga op al het andere lekkers. Want hallo, ik wil ook niet saai zijn.

Niet Toegestaan:
- Cruesli als ontbijt (sugarbomb!)
- Candybars en Snoepjes
- Frisdrank en Limonadesiroop
- 'Maaltijden' als pannenkoeken, na een zoete maaltijd heb ik na een uur alweer honger.

Dit suikervrije-dieet is dus niet bedoeld om af te vallen. Natuurlijk zou het leuk zijn al er een paar kilootjes af konden, maar wie heeft dat nou niet in januari? Ik ben overgevoelig voor suiker en heb de laatste tijd erg veel last van migraine. De dokter heeft gezegd dat het erg goed kan zijn dat dit door suiker kan komen.

Ook las ik op een belgische website deze tien punten waarom je suiker eigenlijk beter niet kunt eten. Hebben ook mijn ogen wel weer even geopend.

"- Geraffineerde suikers leveren geen enkele vitamines of voedingswaarden.
- Suiker laat je bloeddruk stijgen.
- Suikergebruik veroorzaakt op lange termijn stress.
- Je wordt er vermoeid en neerslachtig (futloos).
- Suiker verstoort je natuurlijke nachtrust.
- Je geraakt rusteloos. Of je voelt je vlug moe.
- Je krijgt gemakkelijker ontstekingen in je lichaam, suiker is ook slecht voor botten.
- Suiker maakt ziek; suikerziekte (diabetes) ;Obesitas (overgewicht); tandbederf, ...
- Verstoorde bloedsuikerspiegel (stijging van het insulinegehalte) veroorzaakt evenwichtstoornissen, extreme moeheid, concentratiestoornissen ...
- Suiker verstoort ons metabolisme en verkort de levensduur."

Nu weet ik natuurlijk ook dat er wel veel meer slechte voedingsstoffen zijn, maar hé je moet ergens beginnen toch. Ik begin met zoveel mogelijk suikers schrappen en mocht ik dat ooit een keertje onder de knie krijgen, dan kijken we wel weer verder.

Liefs,

20 opmerkingen:

  1. Nu maar hopen dat je deze maand veel verjaardagen (taart) hebt, hihi.
    Mij lijkt het afzien... ik probeer gewoon zoveel mogelijk verantwoorde producten te kiezen. Echt snoepen doe ik niet, maar neem wel tussendoortjes als evergreen en cracottes en mager beleg op brood.
    En dat helpt wel hoor, je voelt je minder suf etc en je hoeft niet hele tijd te kijken hoeveel suiker er in zit want daar word ik pas suf van:P
    Maar veel succes, ben benieuwd hoe alles je vergaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Succes! Zeker als je (over)gevoelig bent voor suikers, denk ik dat je er veel aan zal hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Makkelijkste manier is om af te bouwen, dus als eerste minder suiker in koffie/thee en geen repen e.d. meer. Indien je merkt dat je lichaam dat kan hebben kan je verder afbouwen. Ik doe elk jaar ook een poging tot zonder suiker en merkte in het begin dat als je in één keer zoveel minder suiker gaat eten je lichaam er teveel moeite mee kan krijgen.. Maar goed bezig wel! En leuk PIP suikerpotje.. I got it in blue ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed dat het zo goed gaat!

    Ik heb begin juli vorig jaar te horen gekregen dat ik moest stoppen met de suiker en ben sindsdien bezig. Voel me inmiddels zoveel beter!

    Mijn suiker cravings vul ik inmiddels met suikervrije chocopasta van Ukkie. Zit alleen maar vruchtensuiker in en echt, ik proef het verschil niet <3

    Pannenkoeken eet ik juist aan de lopende band, met appelmoes, appel, kaas, banaan, spek, suikervrije jam en chocopasta.. Mocht je ze ietsje gezonder willen maken (en iets vullender) kan je een geschilde courgette door het beslag heen mixen, daar proef je hélemaal niets van -ik walg zelf normaal van courgette- en je eet ook nog groente ;)

    succes nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik las ooit dat het 30 dagen duurt voor een gewoonte is gecreëerd. Dus na 30 dagen zonder suiker zit het pas 'in je systeem'...(30 dagen, weet je hoeveel dat is!:P)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vanwege medische redenen mag ik ook geen suiker of producten waar suikervervangers in zitten (behalve geel fruit, de suikers in rood fruit zijn te geconcentreerd).
    Onder begeleiding van een dietist, want geen suiker meer nemen van de 1 op andere dag is een behoorlijke aanslag op je lichaam.

    Helaas kan ik je uit ervaring, nu ruim 2 maanden bezig, dat de kilo's er niet af vliegen. Je lichaam heeft lange tijd nodig om alle aanwezige suikers en gisten uit het lichaam te halen.
    Eet daarom alleen zuurdesem brood, daar zit geen tarwe in en dat wordt omgezet naar gist = suiker.

    Daarnaast is het belangrijk om vaker tussendoor te eten, het liefst om de twee uur. Je hebt langere energie nodig omdat je geen korte shots meer krijgt en dat kost je lichaam veel moeite.

    Heel veel succes, het is niet makkelijk! Al moet ik zeggen dat ik weinig drang meer naar suiker heb, maar naar andere dingen omdat er nog veel dingen zijn die ik ook niet mag.

    Voor tips:
    http://sabinedewitte.nl/uikervrij-oplichterij
    http://sabinedewitte.nl/food-addict

    BeantwoordenVerwijderen
  7. copy paste? --> 'je geraakt futloos..' haha! hou van het belgische taaltje! leuke blog Annemerel!
    ik volg eigenlijk geen nederlandse blogs maar sinds ik deze tegen ben gekomen lees ik je steeds vaker.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Suiker wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd ;-) Volgens mij kun je nog beter vet eten onderhand.

    En misschien moet ik ook maar eens minder suikers gaan eten, ik eet er ook veel te veel en daar zou ook bij mij de hoofdpijn weleens vandaan kunnen komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoe denk je eigenlijk over wit brood? Daar zit ook suiker in?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo eye-opener. Maar ik kan gewoon niet van frisdrank afblijven; zo'n glas cola móet ik soms gewoon hebben en light drink ik uit principe niet. Lastig :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb een tip voor je; aan de muesli van Dorset wordt over het algemeen geen suiker toegevoegd. Dorset is gewoon te koop bij Albert Heijn. Ik eet het al tijden als ontbijt 's ochtends met biologische magere yoghurt of yoghurt van Alpro. Heel healthy en heeeeeeel lekker! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wauw.. grappig hoe heel veel mensen dus kennelijk met suiker stoppen nu! Ik ben zelf ook aant minderen sinds januari (ja inderdaad, al 5 hele dagen want had in de tussentijd ook nog een verjaardag) en het enige met suiker dat ik nog van mezelf mag is cruesli.. Daar kan ik echt niet zonder 's ochtends :) Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Er zijn inderdaad nog veel meel slechte stoffen (die ook vaak in je eten zitten) maar die zijn zelden zo slecht als suiker en zo algemeen geaccepteerd. Dus super dat je je suiker-intake aan het minderen bent. Toch denk ik dat het makkelijker is om alle suiker eventjes te mijden (dus ook die uit de sla-dressing. je kan toch ook zelf een lekkere dressing maken zonder suiker?) en al helemaal geen vruchtensap te drinken. Eet liever het hele fruit... Dat maakt het zoveel makkelijker om het vol de houden. Verder raad ik ook aan om (tijdelijk) een dagelijks chroom-supplement te slikken. Dit werkt echt super om je trek in suiker te verminderen en zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding stabieler blijft. Zodra je dan echt van de suiker afgekickt bent is het niet echt meer nodig. Maar ik vind het echt een fijne ondersteuning als ik weer eens heel streng suiker uitban.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wauw, wat goed! Ik las laatst een stuk in de Marie-Claire over dat snoep/suiker verslavend is, toen probeerde ik het een dag zonder lekkere snacks uit... ging niet zo goed helaas :(

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Een tijdje geleden heb ik hetzelfde geprobeerd en dat viel met toch tegen. Ik eet nu iedere dag 2 stukjes pure chocolade en verder geen suiker (ook geen wit brood, alcohol, suikervervangers etc.) Dat is al heel wat voor mij. Maar chocolade mis ik echt wel en zonder kan ik voorlopig echt nog niet. Succes in ieder geval

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben echt blij met al jullie lieve reacties en de tips! Misschien ga ik toch maar echt Cold Turkey, zal alleen nog wel iets meer moeite vergen. Misschien toch maar eens een voedingscoach inschakelen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. I've reduced my sugar intake as well and when I wolfed down those little sugary-peach candies last Thursday I noticed I got a headache. Also, I'm a lot more focused and less-all-over-the-place than I usually am.

    @lisanneleeft: white bread is like eating cardboard. No nutritional value whatsoever. I think it's simple carbs, which is what sugar is.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @Annemerel een diëtist of voedingscoach is helemaal geen slecht plan. In je basisverzekering krijg je 4 sessies volledig vergoed.

    Dit is ook de reden waarom ik binnenkort een afspraak met de diëtist heb. Niet om puur af te vallen, maar om beter te leren welke voedingsstoffen en producten ik beter wel kan eten en welke ik beter niet kan eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heb er nooit bij stilgestaan dat er zoveel suiker in cruesli zat!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. This excellent website truly has all of the info I wanted about this subject and didn't know who to ask.

    Also visit my web page only the best review

    BeantwoordenVerwijderen