zondag 5 september 2010

Job Hunting

Photobucket

Morgen begint het collegejaar voor de meeste studenten van de universiteit en ik... ga geen colleges volgen en weet überhaupt niet of ik dat de eerst komende paar jaar nog zal gaan doen. Ik heb mijn bachelor gehaald, werd niet toegelaten tot de enige master waar ik interesse in had (mijn cijfers waren niet hoog genoeg, mijn killer-motivatiebrief waar ik van november tot april mee bezig ben geweest is volgens mij niet eens gelezen).

De master die ik mag doen nu ik mijn bachelor behaald heb spreekt me niet aan, vele andere masters sluiten niet aan omdat ik niet de juiste vakken gevolgd heb. En natuurlijk zou ik best bereid zijn wat extra vakken te volgen, maar dan alleen voor een master die ik dolgraag wil doen en niet eentje die ik ga doen omdat ik zo nodig mijn master wil behalen.

Nu wil ik dus een baan. De eerst komende tijd zit ik nog wel goed bij Elzenduin, in de bediening, achter de receptie, soms wat promotionele teksten. Ik heb het er naar mijn zin dus wat dat betreft is het allemaal best wel okee, maar eigenlijk wil ik best graag meer. Ik ben niet iemand die snel genoegen zal nemen met minder en dus ben ik onrustig en wil ik een echte echte echte baan, niet dat ik die snel voorbij zie komen.

Het is absoluut niet de makkelijkste tijd om een baan in de media te vinden. Iedereen vraagt ervaring, een weblog waar ik al zeven jaar mijn liefde en zaligheid in stop lijkt niet te tellen, evenals mijn blog voor I Love Beauty News en de paar stukken die ik geschreven heb voor andere freelancers. 

Maar ik geef de moed niet op, zucht af en toe gewoon een keertje extra, maar blijf zoeken. Als ik volgend jaar nog steeds niks gevonden heb ga ik misschien nog wel een andere bachelor doen. Ik denk nu aan rechten, lijkt me best een leuke studie en een juridische functie begint me ook steeds leuker te lijken (en is bovendien makkelijker te vinden).

Voor nu geniet ik maar eventjes van alle vrijheden en mogelijkheden die ik heb (als in.. besluiten volgende week op de trein te stappen naar Parijs om daar een paar weken van Laduree & Pain au Chocolat te genieten, hypothetisch gesteld natuurlijk..) 

Wat gaan jullie dit jaar doen? Zitten jullie nog op school, wat studeren jullie, zijn jullie ook net klaar, hebben jullie een baan, of hebben jullie net als ik eventjes niets vasts..?

Liefs,
Annemerel

33 opmerkingen:

  1. Pfoeh lastig lijkt me! Een baan zoeken.. Hopelijk vind je uiteindelijk iets wat helemaal 'jij' is! Succes!

    Ik ben afgelopen week begonnen met mijn laatste jaar fysiotherapie. Zodra ik daar mijn diploma van in handen heb ben ik van plan eerst weer een aantal maanden terug te gaan naar Indonesie! (waar ik vorig jaar mijn stage deels heb gelopen). Daar even puur genieten en heel veel duiken waarna ik wil beginnen aan een deeltijd opleiding kinderfysio, in de hoop dat dat is wat ik wil!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lastig zeg! Het is niet de ideale tijd om een baan te vinden. Je bent ook vast niet de enige. Het jammere is dat een opleiding zonder master vaak niet als volwaardig gezien wordt als je solliciteert.

    Zoals je weet ben ik net afgestudeerd van mijn master orthopedagogiek. Ik werk nu drie dagen in de week bij mijn oude stageplek en ben op zoek naar een full time wetenschappelijke baan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik moest zo lachen om die cheesecake haha. Heb je gemaild want mijn comment werd echt te lang en te persoonlijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat je wel een goede keuze hebt gemaakt! Eens een jaartje de tijd voor jezelf nemen, op zoek gaan naar iets wat je écht graag wilt! Hopelijk lukt het! Succes!!!

    Ikzelf studeer psychologie, en ga nu naar mijn 3e bachelor! En de daaropvolgende masters spreken mij allemaal enorm aan :-) Gelukkig!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hoop dat je snel iets leuks zal vinden! Ik volg je blog en je verhalen met veel plezier en ik kan me zo voorstellen dat er vast wel leuke tijdschriften zijn die je straks graag willen hebben.
    Heb je al eens gedacht aan een stage? Zo zoeken fashionscene en Grazia nog stagiaires. Altijd een handig opstapje toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een tweede bachelor is ook een optie die ik overweeg.. maar hou er wel rekening mee dat dit jou (of je ouders?) een flinke duit gaat kosten ivm de nieuwe regelgeving rondom een tweede bachelor en/of master. Universiteiten mogen voor een tweede bachelor zelf het collegegeld (instellingsgeld heet het dan geloof ik) bepalen. Ik hoorde dat dit zo rond de 8000 euro per jaar ligt bij de meeste universiteiten.

    Succes met de zoektocht naar een baan!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel veel succes met het vinden van een baan! Zolang je enthousiast blijft en dat uitstraalt gaat het je zeker weten lukken. Mocht je toch besluiten om een bachelor rechten te gaan doen is dat zeker iets waar je alle kanten mee op kan. Ik ben nu zelf bezig met het afronden van mijn bachelor rechten en je kan zoveel verschillende richtingen op dus misschien zit er wel iets leuks voor je bij!

    Geef ieder geval niet op en follow your dreams!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik begin morgen aan mijn 2e bachelorjaar, dus ik zit nog wel even gebakken met al die dingen. Lijkt me vreselijk onhandig om in zo'n tussenjaar te zitten.. en als je nou eens kijkt naar de masters op andere universiteiten? Misschien een jaartje in een andere stad? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een vriendin vertelde me vandaag toevallig dat je niet zomaar een 2e bachelor mag doen nadat je niet eerst een master hebt gedaan. Ik weet het fijne hier niet van, maar ik hoorde dat je veel geld moet dokken aan de universiteit (omdat ze dus willen dat je wel een master doet). Ik was namelijk ook van plan na bio-medische wetenschappen nog een bachelor te doen. Weet jij hier meer vanaf?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Pff lastig zeg... en wat ontzettend balen dat je niet bent toegelaten tot die master! Wat het nog lastiger maakt is dat een opleiding zonder master vaak niet als volwaardig wordt gezien, in ieder geval niet in de richting waarin ik studeer.

    Ik begin morgen aan mn eerste colleges van mn master. Ik vind het allemaal heel spannend :) Ik ben natuurlijk bevooroordeeld maar ik vind rechten echt een hele leuke studie, maar je moet het niet onderschatten, het is niet een studie die je zomaar even doet. Het is best lastig en ontzettend veel lezen. Daar verkijken heel veel mensen zich op met als gevolg dat er een paar honderd man afvallen na het eerste jaar.

    Heel veel succes met zoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat stom dat ze vinden dat je niet genoeg ervaring hebt... Maar gewoon doorzoeken en dan komt er vast wel iets leuks voorbij toch binnenkort? En tot die tijd heb je in ieder geval je baantje bij Elzenduin nog, dan heb je in ieder geval genoeg geld om een paar weekjes naar Parijs te gaan ja ;-)
    Welke master wilde je eigenlijk zo graag doen? Je hebt het vast wel een keer verteld maar ben het vergeten...
    Ik ga in januari beginnen met de pilotenopleiding :D De laatste maanden had ik allerlei testen en nu ik die gehaald heb moet ik dus nog 4 maandjes zien te overbruggen...
    Ik ben dus ook op zoek naar een leuk baantje en ga nog een beetje wiskunde/natuurkunde/engels doen om het mezelf straks wat makkelijker te maken.
    Kun je niet bij iets als girlscene of fashionscene aan de slag? En is zoals iemand hierboven al opperde freelance een optie?
    Succes en ik hoop echt dat je snel een leuke baan vindt!!!
    x Karlijn

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Goed dat je niet zomaar aan iets begint terwijl je nog twijfelt over wat je precies wilt gaan doen. Hopelijk kun je een leuke baan vinden, of anders inderdaad een stage?

    Zoals ik hierboven al meer heb gelezen ben ik niet de enige rechtenstudent. Ik vind het een erg interessante maar zware studie! Daarmee bedoel ik voornamelijk de hoeveelheid parate kennis die van je verwacht wordt. Ik heb maar 2 tentamenperiodes per jaar, en daar heb ik nogal moeite mee. Maar ik moet zeggen dat dit niet aan alle universiteiten zo is.

    Ook ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar wanneer je het leuk vind om de actualiteit te volgen, het niet erg vindt om veel te lezen en met veel details te moeten werken dan is rechten denk ik een goed optie voor je!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik zoek ook werk, dus op het moment een beetje in dezelfde situatie (al heb ik dan ook geen bijbaantje). Alleen het is niet te vinden, zelfs niet met een gigantische loep.

    Inmiddels ben ik wel in het bezit van zo'n 38 afwijzingen - Ik ben de tel een klein beetje kwijt - en het lijkt niets op te schieten.
    Het UWV Werkbedrijf gaat de eerstkomende maanden ook niets voor me doen, ze willen de Wajong afwachten (die ik naar mijn idee niet ga krijgen. Heb wel een handicap zegmaar, dus in feite kan ik het aanvragen) en ik wil juist hulp met het zoeken naar werk. Wat als mijn sollicitatiebrief nou heel erg fout is? Of mijn cv? Maar dat krijg ik voorlopig niet, redelijk frusterend.

    En thuiszitten is niet alles ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. echt super balen dat je niet bent aangenomen voor de master die je wilde doen. ik zelf zit nu op school en doe rechten/juridisch medewerker aan het MBO. toch zou ik graag naar de balletacademie gaan om daar een docent opleiding te volgen dus volgend jaar mei is weer auditie tijd. dus echt werken zit er bij nog niet in.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Gelukkig heb je wel een bijbaantje in deze tijd. Dan kun je op je gemak een goede, leuke baan zoeken en toch nog geld verdienen. Hopelijk vind je snel iets wat aan je eisen voldoet.

    Dinsdag begint mijn 2e jaar audiovisuele vomrgeving. Ik ben benieuwd wat dit jaar gaat brengen haha. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik loop nu stage als ontwerpster en daar nemen ze ook pas iemand aan als je daar stage hebt gelopen. Ik weet dat je geen baan als ontwerpster zoekt, maar het is dus wel handig om te beginnen met een stage (vaak verdien je daar ook geld, al is het in het begin nog niet veel). Je zou sowieso stage kunnen gaan lopen en dan onderwijl doorzoeken naar een baan..

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Jeetje je zou denken dat je toch wel redelijk wat ervaring hebt! Bekijk het positief je kunt nu inderdaad nog doen waar je zin in hebt. Maar snap wel dat het heel fijn is om vastigheid te hebben en te weten waar je aan toe bent.

    Ik ben sinds vandaag 2e jaars student van de Bachelor Media & Cultuur en begin ook met de minor Communicatiewetenschap. Ik zou het liefst nu al stage willen lopen en een echte baan willen hebben, maar moet helaas nog even wachten.

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Lastige situatie nu ja voor je!
    Ik ben vorige week begonnen met een minor waar ik ook echt hard voor heb moeten vechten, maar het was eigenlijk de enige minor die ik echt leuk vond. En na dit halfjaar moet ik nog 1,5 jaar en dan heb ik mn HBO diploma als t goed is in the pocket, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Balen van die master!

    Ik ben sinds half augustus begonnen als freelance journaliste voor een krant. Was ook al sinds begin juli op zoek naar een job met een vast contract, maar het is echt on-vind-baar! Niet te geloven.

    Toen bood mijn stageplaats dus aan of ik als freelancer wou beginnen. Een serieuze sprong in het diepe, want je bent zelfstandige, maar tot nu toe heb ik er nog helemaal geen spijt van! Het is keihard werken (en dat gaat er vast niet op verbeteren), maar ik ben wel bezig met dat wat ik het liefst doe: schrijven.

    Misschien kan je ook voor freelance kiezen? Lijkt me iets makkelijker om werk in te vinden. Denk ik.

    Succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Vervelend zeg! Heb je ook (zoals meer mensen hier zeggen) al overwogen om freelancer te worden of je eigen bedrijf te starten?

    Ik heb recentelijk een eigen bedrijf opgericht, en ik moet zeggen, het bevalt me erg goed! Het is hard werken, maar het voordeel is wel dat je zelf je tijden kunt bepalen etc.

    En ik zou je ook nog graag een tip/ongevraagd advies willen geven. Heb je er bij je sollicitaties over nagedacht welke informatie er van jou op het internet is te vinden. Als je jou googlet kom je best veel info tegen, en sommige info zou ik net wat professioneler maken. Je website bijvoorbeeld volg ik al ontzettend lang met heel veel plezier, maar er staan wel veel persoonlijke dingen op. Niet dat ik het zo zie, maar een potentiële werkgever zou jou op basis van je stukjes kunnen bestempelen als een meisje dat niet zo goed met geld om kan gaan, vaak erg lui is en niet goed weet wat ze wil. Nogmaals: ik vind dat niet, maar denk goed na over wat je op het web zet over jezelf.

    heel veel succes met het vinden van een baan!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hier ook iemand die al tijden aan het solliciteren is in de media-wereld. Ik studeerde in 2006 af aan de hogeschool voor Journalistiek, en heb tijdens mijn schooltijd bij diverse regionale omroepen en Spits! gewerkt. Maar door omstandigheden kon ik nergens vast aan de bak en ik moest wel een hypotheek betalen. Ik heb toen een vaste baan gekregen in een compleet andere branche, maar mijn hart ligt bij het schrijven. Ik ben nu dik een jaar bezig met solliciteren maar krijg geen enkele voet aan de grond...Ik zit nu ook te twijfelen of ik als freelancer moet gaan werken, naast mijn huidige baan, totdat het echt zou gaan lopen. Maar ik vind het ook wel eng, hoe doe je dit uberhaupt? Geen idee hoe of waar je moet beginnen.

    Succes in ieder geval, ga alleen voor iets waar je helemaal achter kunt staan!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Heel erg jammer van je master! Welke master wilde je gaan doen? Kan je je daar volgend jaar weer voor opgeven? Of kan je geen soortgelijke master bijvoorbeeld in Utrecht doen?

    Zelf ben ik vandaag begonnen met m'n master, ik studeer Rechten en wat iedereen hiervoor er al over heeft gezegd, is waar. Rechten is een zware studie, een studie waar je echt voor moet kiezen met stof waarin je je moet vastbijten. Het is vaak taaie stof, erg theoretisch. Ik heb zelf eerlijk gezegd bij tijd en wijle wel getwijfeld aan mijn keuze, je moet er echt volledig achter staan! Volgens mij heb je geen hekel aan lezen dus dat scheelt allicht, maar de boeken zijn soms saai en maar weinig praktijkgericht: rechten moet je echt liggen!

    Wat Mieke zegt, daar zit echt wat in. Ook ik lee je site al lang en ik vind je schrijstijl ook erg leuk, maar het kan inderdaad zo zijn dat jij jezelf profileert als iemand die jij niet bent of die een potentiele werkgever niet graag als werknemer ziet. Volgens mij ben jij iemand die heel hard werkt voor het gene wat ze wil bereiken, maar andere mensen kunnen daar iets heel anders in lezen.

    Waarschijnlijk heb je dit al gedaan, maar misschien is het ook een optie te solliciteren bij bedrijven die wat minder jouw interesse trekken? Kan je je vanaf daar verder orienteren!!

    Heel veel succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @Rosanneke
    De beste manier om als freelancer te starten is door alvast één opdrachtgever te hebben/zoeken. Benader je contacten van je eerdere banen in de hoop dat ze een opdracht voor je hebben.

    Daarna is het een kwestie van netwerkborrels bezoeken en jezelf zowel op internet als in real life zo veel mogelijk onder de aandacht van potentiële opdrachtgevers brengen

    BeantwoordenVerwijderen
  24. bedrijfsjournalistiek in nijmegen weleens overwogen:)?
    groet, anouk

    BeantwoordenVerwijderen
  25. oef wat lastig zeg! ik doe zelf nu tweede jaar american studies, plus bestuur van vereniging.

    welke master wilde je ook alweer gaan doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Verder gaan wat je niet zit zitten is zonde tijd en de banen liggen niet voor het oprapen en je hebt bijna een kruiwagen nodig om nog iets te vinden.
    En een baan, ja en alweer 29 jaar bij de zelfde baas...Moet wel zeggen dat het een grote baas is met veel banen, dus dat scheelt.
    Sucses.
    Groet rinus.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Herkenbaar... Het is zo moeilijk in onze branche. I know all about it, al zit ik nu nog wel goed natuurlijk.
    Sterkte met het vinden van iets leuks!!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik wil even zeggen dat ik vind dat je lef hebt dat je ervoor kiest om geen master te gaan doen! Persoonlijk vind ik het juist goed dat je geen compromis wilt sluiten, dat je niet iets wilt doen waar je niet voor de volle 100% achter staat.
    Maar... ik weet niet wat potentiele werkgevers ervan vinden. Ook al heb jij een goed verhaal, het staat toch een beetje raar op je CV. Dus wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het met het oog op je toekomstige loopbaan misschien toch wel eens zou kunnen blijken dat het verstandiger is om eieren voor je geld te kiezen, zoals men dat zo mooi zegt. Daarmee wil ik dan weer niet zeggen dat het per se nu moet. Neem maar lekker de tijd om uit te zoeken wat je precies wil. Een foute keuze kost toch wel veel energie en maakt je onzeker!

    Wat betreft je sollicitaties: heb je al eens overwogen een stage te gaan lopen? Naast dat het mooi op je CV staat, en het je wel eens werk zou kunnen opleveren, heb ik zelf het stage lopen als een hele grote persoonlijke verrijking ervaren.

    Ik zelf ben net afgestudeerd, in de rechten. Ik ben dus ook op zoek naar werk! Ik hoop snel wat te vinden, maar ook in de juridische sector is het lastig, er worden ook overal mensen met ervaring gevraagd... Dus ik ken je probleem, en overigens zo ongeveer alle afgestudeerden om mij heen ook, in welke sector dan ook. Maar met de meesten is het uiteindelijk wel goed gekomen, dus houdt moed!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik zit nog op de middelbare school. En om eerlijk te zijn heb je me nu bang gemaakt door te zeggen dat het moeilijk is een baan in de media te vinden. Ik wil namelijk ook heel graag iets in de media doen, maar een weblog is niet goed genoeg... Is het slim als ik bij de schoolkrant ga?

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Heel eerlijk gezegd vind ik het een goed besluit dat je ervoor kiest om je tijd te besteden aan iets waar je hart echt ligt, dan een master "uit te zitten". Naast dat dit tijdverspilling is, verkrijg je er ook geen broodnodige werkervaring mee, iets waar bijna elke werkgever op dit moment naar op zoek is.

    Daarom kan ik je rechten ook niet aanraden. Ik heb zelf eerst rechten gestudeerd en daarna in het derde jaar er nog communicatie bij gedaan. Voor beide studies masters afgerond en ondanks dat ik twee masters op mijn cv had staan, werd ik bij veel sollicitaties afgewezen wegens een gebrek aan "extra curriculaire activiteiten" en werkervaring.

    Na nu 1.5 aan het werk te zijn begrijp ik waarom. Echt werken is zoooo anders dan de uni en geloof me in deze 1.5 jaar heb ik zoo veel meer geleerd dan die 5 jaar op de uni. Daarom kan ik je zeker aanraden om werk te zoeken of een stage te gaan doen. Dit kan ook zijn bij een bedrijf in een totaal andere markt; denk aan een uitzendbureau medewerker of project manager in de IT wereld (online bureau?)etc. Klink allemaal niet dodelijk spannend maar wat je ervan leert is om met klanten om te gaan (in een corporate setting)en dat is iets wat goud waard is. En als je het gewoon leuk wilt maken voor jezelf kan je altijd nog als stewardess aan de slag;).

    Let ook goed op hoe je CV eruit ziet. Dit is echt het meest belangrijke, ondanks dat veel mensen denken dat dit de sollicitatiebrief is (wordt vaak voor de vorm gelezen). De gouden tip die ik kreeg en die me zeker 5 gesprekken opleverde is: zorg dat je CV origineel is, heb lef en giet het niet in het standaard format. Op slideshare kan je echt gruwelijke presentaties van mensen vinden.

    Hou voor ogen dat je bij een bedrijf wil werken waar jij jezelf kan zijn, en dat door het juiste CV je de juiste mensen triggert om een gesprek met je aan te gaan. Vraag ook eens bij een bedrijf dat je heel tof vindt of je een keertje langs mag komen om te praten met degene die jouw ideale baan heeft, puur uit interesse voor het vak en dan kan je meteen vragen om feedback op je CV. Mensen houden er altijd van om over hun vak te praten en zo kom je erachter of die baan echt je droombaan zou zijn. Ik ben zelf bijvoorbeeld bij een groote smoothiefabrikant geweest en heb daar hele waardevolle feedback gekregen over het vak.

    No matter what, alles heeft een reden en het komt allemaal goed! Wie weet staat Anna Wintour morgen voor je deur om je uit te nodigen de nieuwe styliste van Vogue te worden. Het leven is onvoorspelbaar en dat is wat het leuk maakt. Wat ik je ook mee wil geven: geniet van deze tijd! Je krijgt hem nooit meer terug en stressen hoort erbij maar count your blessings every day;)

    Anyway, hoop dat je hier iets aan hebt! Toen ik 2 jaar geleden aan het solliciteren was waren dit allemaal hele fijne dingen om te horen en omdat ik je een hele toffe meid vind wil ik je hiermee een hart onder de riem steken en wat praktische tips geven! Keep up the good work:D

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Poe, wat een bult adviezen en ervaringen. (Leuk om te lezen!)

    Ik vind het niet zo gek dat je er niet voor kiest om geen master te doen, misschien dat sommige mensen het erg belangrijk vinden..maar zo zie ik het niet echt. Als je het kunt, kun je dat op de werkplek ook wel laten zien en er in groeien.

    De tip om ergens stage te gaan lopen lijkt mij een erg goede, je bouwt stilletjes een netwerk op - mensen die je later gemakkelijk kunt benaderen voor andere klusjes - en misschien vinden ze je zo fijn dat je kunt blijven plakken. Ik geloof dat ze momenteel een stagiaire zoeken bij CJP. Het is een prettig team, veel eigen inbreng, erg leuke mensen om te interviewen, toffe plaatsen om te bezoeken en een goede plaats om naam te maken. (Image, jouw naam in de Volkskrant of het CJP Magazine).

    Zelf heb ik het na twee jaar Bachelor wel even gehad, door wat 'troubles'in mijn personal life. In plaats van mijzelf erg ongelukkig te maken en half dood te stressen (mijn studie is erg leuk, maar nu even niet goed voor mij), heb ik besloten mijn boeltje te pakken en 8 maanden naar het buitenland te gaan. Het voelt heerlijk om alles om te gooien en een grote knoop door te hakken, wie weet wat het oplevert. Komt die droom reisschrijfster te worden tóch/ooit nog uit?

    Succes met zoeken/kiezen/uitstippelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Zoals ik al eerder zei ben ik pas begonnen met de minor communicatiewetenschap en ik vind het tot nu toe erg leuk. Misschien is een master communicatiewetenschap wat voor jou? Het sluit denk ik ook wel aan bij je bachelor en het is heel erg mediagericht, dus ik denk dat je je met een master communicatiewetenschap net iets meer specialiseert. Misschien is het ook een idee om eerst ergens stage te gaan lopen.

    BeantwoordenVerwijderen